czwartek, 15 kwietnia 2010

Czerwonka bakteryjna



Czerwonka bakteryjna
-inaczej dyzenteria. (gr. Dysentería bacterica)
-wywołana przez pałeczki z rodzaju Shigella

Drogi zakażenia:
Pokarmowa – spożycie zakażonego pokarmu
Bezpośrednia – przy kontakcie z kałem zakażonej osoby ( duże niebezpieczeństwo zakażenia przy stosunku analnym).

Rezerwuarem jest chory człowiek lub nosiciel a przenosicielami owady głównie muchy.


Objawy:
Do głównych objawów należy zaliczyć biegunki śluzowo-krwawe i śluzowo-ropne, bóle brzucha, czasem krwiste wymioty.

Leczenie:
Uzupełnianie strat płynów i elektrolitów.
Antybiotyki (Sulfonamidy)
Zapadalność na czerwonkę bakteryjną w XXI w. w porównaniu do XX w. znacznie się zmniejszyła. W 2007 roku zgłoszono 64 zachorowania ( 0,7/100 000 osób), w 2006 roku-35.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz